Referat af skoleudviklingssamtalen 2024
Dagsorden
- Opfølgning på sidste års skoleudviklingssamtale
- Tema Læse- og sproglige resultater og udvikling
- Tema Inklusion, trivsel og fællesskaber
- Tema Arbejdsmiljø
- Koncernpunkt 1: Fremtidens Skole / PBL
- Koncernpunkt 2: Deltagelsesmuligheder for alle børn – herunder samarbejdet med eksterne parter og med PPR
Deltagere
Deltagere fra skolen: Konstitueret skoleleder Lene Bech Christensen Afdelingsleder Lasse Bjørk Ammitzbøll SFO-leder Githa Nøhr-Nielsen Formand for skolebestyrelsen Susanne Kollerup Deltagere fra centret: Centerchef Lise Ammitzbøll la Cour, faglig leder Mads Sode, pæd. adm. konsulent Erik Nordentoft.
Baggrund
Baggrund for aftalen Udviklingsaftalen er resume, mål og handlinger fra den årlige udviklingssamtale imellem skole og forvaltning. Udviklingsaftalen er ligeledes den enkelte skoles aftale jf. kommunens aftalestyring (På Skole- og PPR-Centrets område er aftalestyringen tilpasset skoleåret fra august til august). Skolen beslutter temaerne i aftalen, forvaltningen kan supplere blandt andet på baggrund af Direktionens Strategibrev Direktionens Strategibrev.
Udviklingsaftalen vil efterfølgende være udgangspunktet for det årlige dialogmøde imellem skolebestyrelser og Institutions- og skolerådet.
Udviklingsaftalen og det årlige dialogmøde realiserer kommunens Børne- og ungepolitik.
1. Opfølgning på sidste års skoleudviklingssamtale
Læringsmiljøer – initiativer både i og uden klasserne (Tasha Elung besøg), fx gangarealer, ekstra arbejdspladser, lokaleudfordringer.
Inklusion/trivsel/fællesskaber - Samarbejde med SPC om brug af Co-teaching på udvalgte årgange, udvikling af “bekymringstrappe” til styrkelse af samarbejde omkring børn i mistrivsel, styrkelse af PPR-samarbejde, forberedelse til etablering af mellemform, styrkelse af pædagogik og klasseledelse gennem Marte Meo og relationel klasserumsledelse
E-sporet og modtageklasser – integration af elever på tværs af skolen, udslusning og sociale fællesskaber. Fælles aktiviteter med almenklasserne.
Fremtidens Skole - evaluering af indeværende skoleårs indsats omkring fælles PBL-forberedelse. Kompetenceopbygning af personalegruppen ift. PBL-didaktik gennem workshops med PBL-guides og ImagineIF, Styrkelse af PBL-didaktik i modtageklasser.
Arbejde med elevernes overgang til ungdomsuddannelse. - Fortsat tæt samarbejde med uddannelsesvejleder, brug af diverse indsatser og tilbud via ungecenteret, afholdelse af elevsamtaler i udskolingen.
2. Tema Læse- og sproglig udvikling
Der ses i datapakken udfordringer på særlig et enkelt klassetrin. Derfor er der her skærpet opmærksomhed og målrettede indsatser i gang.
Mål og indsatser i det kommende skoleår
Fokus på at arbejde mere systematisk med børnenes sproglige udvikling, både i skoletid og SFO-tid. Fokus på den sproglige udvikling i førskole-perioden – bl.a. ved at synge i kor Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger Fortsat arbejde med “Få forståelsen med dig” og “Tag ordet med dig” i samarbejde med skolens PLC. Etablering af faglige klassekonferencer for kommende skoleår og fortsat arbejde med systematisk årshjul for PLC-indsatser. Arbejde med faglig ledelse gennem læringsåbne samtaler Videre arbejde med at blive ”dysleksivenlig” skole, gennem relevant uddannelse for læsevejledere og arbejde i PLC.
3. Tema Inklusion, trivsel og fællesskaber
Inklusion, deltagelse og plads i fællesskabet for flest mulige. E- spor og modtageklasser - relationer på tværs og udslusning til almenklasser fra modtageklasser. God søgning mod skolen; 2 eller 3 spor - politisk bestemt/syn på den demografisk udvikling i skoledistriktet. Elevmedbestemmelse og elevmedindflydelse (italesættelse og dialog med børnene). Fællesskabets betydning for trivsel og inklusion
Mål og indsatser
Etablering og fortsat forankring det systematiske arbejde med mål- og udviklingsplaner og anvendelse af “Bekymringstrappen” Uddannelse af Marte Meo-vejledere og fortsat målrettet udbredelse af Marte Meo-pædagogik og relationel klasserumsledelse. Arbejde med skolens pædagogiske grundsyn og drøftelser af den systemiske og anerkendende tilgang.
4. Tema Arbejdsmiljø
Selvstyrende teams. – genbesøge det pædagogiske grundsyn og drøftelser om det. Ombygning Perspektiv på ledelsessituationen.
Mål og indsatser
Fokus og styrkelse af de selvstyrende teams til at understøtte den enkeltes arbejdsmiljø og ligeledes at være en tæt del af et udviklende og samarbejdende fællesskab. Kommende større renovering af vinduer og opsætning af mekanisk ventilation. Stor påvirkning af drift og deraf påvirkning af medarbejdere. Etablering af samarbejde med nyvalgt TR og AMR (for DLF og skole) Hvordan sikres ledelsen at have rum til at føre kommunens politik og lokale prioriteringer? – kapacitet i ledelsen
5. Koncernfokus 1: Fremtidens Skole / PBL
Evaluering fra PLUSS Fælles PBL-forberedelse og evaluering PBL-guides og PBL-struktur
Teknologi
Mål og indsatser i det kommende skoleår
Struktur for arbejde med PBL-guides og ledelse. Læringsåbne samtaler (Malene Ringvad) – faglig ledelse. Et værktøj/skabelon til dialogen. Observation – reflekterende samtale lærer/leder – herefter struktureret refleksion i teamet. Fælles PBL- forberedelse og videndeling (både rammesat og fleksibel) - Fortsat skemalægning af forpligtende fælles forberedelse (FPF -fælles projekt forberedelse) Øget fokus på faglighed i PBL Styrkelse af PBL-didaktik for modtageklasse Brug af konsulent SPC ift. teknologiudfordringer
6. Koncernfokus 2: Deltagelsesmuligheder for alle børn – herunder samarbejdet med eksterne parter og med PPR
Indsatser via vejledere i PLC; matematikløft, læseløft, LKC mm. Indsatser via LKT-team; Mini-diamant, (Børne-) Marte Meo, mm. Eksterne parter: LMS og samarbejde med Børne- og Kulturhuset (Mulighed for at genbesøge ovenstående punkter) Godt med PPR-psykolog på skolen 2 gange om ugen.
Mål og indsatser i det kommende skoleår
Evt. etablering af mellemform – jævnfør fleksibelt arbejde med elevtrivsel.
Fortsat arbejde med ”Bekymringstrappen” – det er et godt redskab bl.a. for at sikre, at alle muligheder på skolen har været i anvendelse.