Skolestart i 0.-9. klasse
Info om skoleindskrivning og skolestart på Fløng Skole
At begynde i skole er en spændende og vigtig milepæl i dit barns liv. På denne side finder du alt, hvad du behøver at vide om processen med skoleindskrivning, samt hvordan du bedst forbereder dit barn til skolestart.
Uanset om du er ny forælder eller har erfaring med skoleskift, er vores mål at gøre overgangen så tryg og informativ som muligt.
Læs mere om
Indskrivning af kommende skolebørn, der skal i 0. klasse på Fløng Skole efter sommerferien, sker på Høje-Taastrup Kommunes hjemmeside. Bemærk, du skal have MitID for at bruge den digitale skoleindskrivning.
Børnene skifter fra børnehave til SFO 1. april. Et heltids-SFO-tilbud, som gør det muligt for Fløng Skole at skabe en glidende overgang fra barnets nuværende børnehave til barnets kommende skole. På den måde bliver børnene bekendt med skolens faciliteter, voksne og børn. Derudover får de en god introduktion til de kulturer, som hører med til det at gå i skole.
Du kan allerede nu forberede dit barn til skolen på følgende måde:
- Træn dit barn i at kunne hjælpe sig selv, tage sko og tøj af og på, toiletbesøg med mere (forsæt med det i har snakket om i børnehaven)
- Hjælp dit barn med at holde styr på sine ting, pak tasken sammen og tal om dagens program
- Tilpas madpakken efter aktivitetsniveau, antallet af pauser og tiden i SFO. Det er vigtigt med sund, nærende og mættende mad i løbet af dagen
- Skru ned for hverdagsaktiviteterne de første uger, når skoleåret starter, og overhold sengetiderne, så dit barn får nok hvile og søvn
Skolestarten i 0. klasse er begyndelsen på en helt ny og anderledes hverdag for dit barn. Når dit barn starter i skole, møder I en skole, der bygger på mange års traditioner og som udvikles i sammenspil mellem en række forskellige aktører. Det handler derfor om hurtigt at falde ind i skolens hverdag, og det gør man nu en gang bedst, ved at blive en del af den på lige fod med de andre elever.
Når dit barn starter i skole, sker der flere store forandringer. Der er nye udfordringer, og dit barn skal indgå i nye sociale relationer i uvante rammer. Det er derfor vigtigt, at dit barn får et godt indtryk af alt det nye, og du som forælder er med til at hjælpe dit barn i gang med en god start på skolelivet.
Der er en række faktorer, som har særlig betydning for, at et barn får en positiv oplevelse af overgangen mellem dagtilbud og skole. Disse faktorer er blandt andet:
- Et tæt samarbejde mellem lærerne, pædagogerne og forældrene, hvor den nærhed, der er i forældresamarbejdet i daginstitutionen, fortsættes ind over skolestarten
- At barnet lærer de nye sociale regler og normer at kende, så de får en oplevelse af at høre til og undgår at føle sig udenfor fællesskabet
Du kan som forælder være med til at støtte op om dit barns overgang til skolen og fritidstilbuddet ved at have en god kontakt til lærerne og pædagogerne. Du kan også hjælpe dit barn med at lære at begå sig i de nye rammer, som har andre sociale regler og forventninger, ved at snakke om det med dit barn.
Derudover har vi 10 tips til, hvordan du kan være med til at skabe en sund klassekultur:
- Deltag aktivt i klassens sociale liv
- Lær de andre forældre at kende
- Vær åben overfor alle børn i klassen
- Anerkend dit barns ret til selv at vælge sine venner
- Tal aldrig negativt om de andre børn eller deres forældre
- Lad dit barn invitere mange forskellige venner hjem
- Inviter også børn, der har brug for at blive inddraget
- Tillad dit barn at lege hjemme hos andre
- Lær dit barn, at venner er dyrebare og skal behandles godt
- Snak med de andre forældre om Forældrefiduser.
Indskrivning af elever, som skal starte i en eksisterende klasse på Fløng Skole, sker ved henvendelse til Fløng Skole, hvor I booker et møde med en fra skolens ledelse. Skolen sørger derefter for at indskrive eleven på Fløng Skole, hvis forældre og skole er enige om dette.
Det kan være mange grunde til at skifte skole. Måske er I flyttet, måske trives barnet ikke i klassen, måske har I mistet tilliden til skolen eller lignende. For børn og unge, der ikke trives i skolen, kan et skoleskift betyde en ny chance for at udvikle gode vaner, stærke relationer og nyt overskud til at lære.
Skoleskift er dog ikke nogen mirakelkur. At skifte skole er en stor omvæltning, der kræver alt barnets overskud, så inden et barn flyttes fra det kendte til det ukendte, bør I satse på at løse problemerne på den nuværende skole.
Hvis det ikke kan lade sig gøre, bør I gå i gang med at planlægge et skoleskifte. Book et møde med den nye skole, før I fortæller om jeres beslutning til barnet. I skal ikke spørge, om barnet vil skifte skole, før I selv har besluttet jer - det er en voksenbeslutning.
Skolestarten i en eksisterende klasse er begyndelsen på en helt ny og anderledes hverdag for dit barn, hvor selve det at gå i skole er ikke nyt. Der er dog tale om en ny skole, som bygger på andre traditioner og som udvikles i sammenspil mellem andre forskellige aktører. Det handler derfor om hurtigt at falde ind i den nye skoles hverdag, og det gør man nu en gang bedst, ved at blive en del af den på lige fod med de andre elever.
Når dit barn starter i skole, sker der flere store forandringer. Der er nye udfordringer, og dit barn skal indgå i nye sociale relationer i uvante rammer. Det er derfor vigtigt, at dit barn får et godt indtryk af alt det nye, og du som forælder er med til at hjælpe dit barn i gang med en god start på skolelivet.
Der er en række faktorer, som har særlig betydning for, at et barn får en positiv oplevelse af overgangen fra skole til skole. Disse faktorer er blandt andet:
- Et tæt samarbejde mellem lærerne
- At barnet lærer de nye sociale regler og normer at kende, så de får en oplevelse af at høre til og undgår at føle sig udenfor fællesskabet
Du kan som forældre også hjælpe dit barn med at lære at begå sig i de nye rammer, som har andre sociale regler og forventninger, ved at snakke om det med dit barn.
Derudover har vi har nogle gode råd, som du kan give videre til dit barn, der skal starte i en eksisterende klasse:
- Fang nogen at hænge ud med i klassen, inden du går ud til frikvarteret - så undgår du at gå rundt alene
- Tag ja-hatten på og vær åben og glad - det er en af de vigtigste ting, du kan gøre for at få nye venner
- Stil spørgsmål til dine nye klassekammerater - på den måde virker du interesseret i at lære dem bedre at kende
- Meld dig til elevrådet, dukseordningen i klassen eller til at tage kage med, hvis der kageordning - så virker du proaktiv, og de andre får et godt førstehåndsindtryk af dig
- Husk du ikke er alene. Måske er der andre nye i klassen eller nogen som er kommet til klassen på et senere tidspunkt - på den måde har I noget at være fælles om
Der er frit skolevalg for dit barn. Det betyder, at I som forældre har mulighed for at vælge en anden skole end distriktsskolen. Det betyder dog ikke, at jeres barn er sikker på at få en plads på en skole uden for distriktet. Reglerne er:
- Elever bosiddende i distriktet har krav på at blive optaget på distriktsskolen - med mindre I på et tidligere tidspunkt har fravalgt distriktsskolen.
- Elever kan blive optaget på en anden skole end distriktsskolen, hvis der er plads.
Hvis en skole får ansøgninger fra flere elever bosiddende uden for distriktet, end der er plads til, optages elever efter følgende kriterier i prioriteret rækkefølge:
- de der har søskende på skolen (søskendekriteriet)
- de der bor nærmest skolen (afstandskriteriet)
Den enkelte skole kan i særtilfælde og ud fra pædagogiske hensyn give et afslag til en elev, selv om der er plads på den ønskede skole inden for de rammer, der er fastsat. Tjek hvilken skole, der hører til din bopælsadresse, på Høje-Taastrup Kommunes hjemmeside.
I Høje-Taastrup Kommune skal alle børn og unge opleve sammenhæng og helhed fra dagtilbud til grundskole og fra grundskole til ungdomsuddannelse og senere beskæftigelse. I samarbejdet om overgange tager vi udgangspunkt i disse fire fælles principper:
- Kvalitet og sammenhænge i samarbejdet om overgange
- Overlevering af relevant viden
- Barnets/den unges trivsel, læring og plads i fællesskabet
- Forældrene inddrages ligeværdigt og respektfuldt i samarbejdet
Du finder en uddybning af de fire principper på Høje-Taastrup Kommunes hjemmeside.